Arbroath architect’s winning design

editorial image

Jonathan Reeve and The Voigt Partnership have been announced as the winners of a national architecture competition.

They will now design a garden room at Ninewells Hospital, Dundee, for NHS Tayside, Ninewells Community Garden and Forestry Commission Scotland.

The judging took place at the end of July and the Arbroath-based group were announced as overall winners and invited to develop their designs into a reality.

Sarah Griffiths, garden facilitator for Ninewells Community Garden, said: “We had a great response to the competition and the standard of the final submissions was extremely high.

“That made choosing the winner even more difficult.”

Kevin Lafferty, Forestry Commission Scotland health and recreation adviser, said: “Working with area Health Boards to green up their open space for the benefit of patients, staff and visitors is something we have done for a number of years now.

“The Garden Room at Ninewells Hospital, overlooking the woodland, is another exciting example of environment and the health sector working in partnership in Scotland.”

The competition asked entrants to create a bespoke garden room at the community garden at Ninewells – a place for the enjoyment of patients, staff and visitors.

The site is within the community garden space in Ninewells which serves staff, patients and visitors alike.

The leaf room is inspired from a natural form, helping to connect the building to the garden it serves.

The proposed building replicates this natural form with a leaf-shaped roof overhanging a rectangular-shaped room underneath.

Jonathan Reeve told the Herald: “The Voigt Partnership is delighted to have been successful in winning the Ninewells Garden Room Competition.

“We look forward to working closely with the client so this exciting proposal can be fully realised.”