Lack of consultation upsets residents

Building work at Elliot foreshore in Arbroath has attracted criticism from residents.

Recently, Mr Willie Henderson visited our office to voice his concerns about construction along the cycle path.

He said: “They’re putting fencing up along the side of the new cycle path and putting up walkways and viewing platforms overlooking the lagoon according to the contractors.

“Where did the money come from? Surely the money could have been better spent on something else.”

And this week reader Mrs Barr also contacted us with her misgivings. She said: “As I walked my dog across from the golf club I saw more activity along the path and onto the dunes.

“It would seem from information gained from the workmen that they are building a fence, and also two, possibly three, walkways across the dunes towards the sea.

“Will this mean that the fencing is a virtual continuation of the cycle path to Carnoustie and even more restriction for dog-walkers?”

Both Mr Henderson and Mrs Barr were most concerned that there appeared to have been no public consultation of the work.

Mr Henderson said: “I’ve never seen anything advertised. Certainly there has not been any public consultation on it.”

Mrs Barr added: “No-one I have spoken to has been aware of any work planned in this regard. It seems a waste of public funds at a time when money is already tight. For example, the road surface past the Golf Club which could not be restored due to lack of funds.”

A spokesperson for Angus Council said: “The site at Elliot is protected as a Site of Special Scientific Interest (SSSI) and is home to several rare plants.

“Scottish Natural Heritage (SNH) carried out a site condition monitoring of the site, and the results of the survey showed that the dune feature at Elliot Links was declining due to increasing growth of scrub and visitors to the area.

“The Elliot Links Restoration Project is aimed at protecting this important natural feature and will enhance the site and the wider Arbroath area as part of works undertaken recently, such as the new Arbroath Easthaven cycle path, the upgrading of the access road to the level crossing and the walkers’ car park at the greenkeepers’ sheds all contributing to the ongoing development of the Angus Coastal Path.

“Angus Council is working with SNH on this project, which is wholly funded through the Angus Environmental Trust.

“These works are necessary to protect an environmentally sensitive site and as such would not require public consultation.”

The Angus Environmental Trust funds ecologically sensitive projects using funds from the Landfill Communities Fund which have been acquired through landfill taxation.