Golf Pro Centre gets a new face

The soon to be completed Pro Centre at the Links Pavilion.
The soon to be completed Pro Centre at the Links Pavilion.

CARNOUSTIE Golf Links has been given an uplifting facade by an exciting sculptor.

Tim Pomeroy, from the Isle of Arran, was commissioned to design the new facade for the building currently informally known as the Links Pavilion.

His sandstone frieze, which spans nine-and-a half metres, frames the entranceway to the new building.

Tim said: “The architects basically gave me a free hand to do whatever I wanted.

“Once I saw the designs, I could see there was this organic feel to the building and the bespoke features, like the hand-crafted ironwork gave me some ideas.”

According to Tim he was given the substantial responsibility of creating an iconic focal point for famous golfers to be photographed against.

He added: “Looking at the building, you can see it has been incorporated into this dune, and so I thought about the dune and how the beach-scape spread out behind it.

“It’s best to find ideas in your main stream of work, and the horizontality of the building, the dune and the wave patterns I have been using, all three things came together in this one design.

“I started working with the forms of the building, the sweep of the design marches across the top of the building and the facade echoes the sweep of the building.”

Tim described his work as “subconsciously” echoing the architects’ design with it’s visual quietness.

He added: “It eases the passage of the eye from the stone rubble to the smooth Ashlar stonework by fitting in this frieze of the waves of the sand.

“Entrances and exits are fundamental features in design and architecture. This is not something that has been brutally attached to the building, but I’d like to think that the users become gradually aware of this intervention, so to speak, in the stonework, as it eases you towards the entrance.”

Of his appointment to the project, Tim likened it to fate.

He said: “I was working on the St Andrews Cathedral project at WL Watson & Sons yard when architect David Wren came in to choose random rubble stone for the building.

“He wandered over and we just started chatting about my work. He asked me if I would be interested in doing something for his project, and I said I would give it a go.

“It was really just as serendipitous as that.”